Elérhetőség

Cím:

NI-KA CAFE Bt.
1106 Budapest, Jászberényi út 29.
(Orion gyár területe)

Telefon:

Értékesítés:

+3620/399-0288

+3630/846-9871

Rendelésfelvétel, hibabejelentő:

+3630/760-0802

E-mail: 

nikacafe@nikacafe.com

NESCAFÉ TÖRTÉNETE

A NESCAFÉ azonnal oldódó kávé története egészen 1930-ig vezethetõ vissza, amikor a brazil kormány megkereste a NESTLÉ szakértõit: olyan terméket szerettek volna kifejleszteni, melybõl pusztán víz hozzáadásával tökéletes kávé nyerhetõ. Az új termék a NESCAFÉ azonnal oldódó kávé nevet kapta. Az elõállítás módja folyamatosan fejlõdött, és a sokféle kávékülönlegesség lehetőséget teremt, hogy az élet értékes pillanatait teljesebbé tehessük egy csésze NESCAFÉ-val.

Hogyan készül az instant kávé?

A kávébabot először kb. 165°C-on pörkölik, itt még nem válik el egymástól a hagyományos és az instant kávé feldolgozása. Második lépésként megőrlik a pörkölt kávészemeket, hogy méretük 0,5 és 1,1 mm között legyen.

Ezután forró vízzel oldatot készítenek az őrölt kávéból. Gyakorlatilag a gyárban főznek egy hatalmas adag méregerős kávét. Az őrleményhez 155-180°C-os vizet adnak hozzá, így 15-30 tömegszázalék kávét tartalmazó oldat jön létre. Ezt a folyamatot extrakciónak nevezik. Vákuumos evaporációval illetve fagyasztásos koncentrálással ennél még nagyobb koncentrációjú oldat is létrehozható.

Ezt követi a sűrű koncentrátum szárítása. Két módszert alkalmaznak erre a célra: a porlasztásos illetve a fagyasztásos szárítást.

A porlasztásos szárítás lényege, hogy a kávékoncentrátumot (extraktumot) forró levegővel együtt befújják egy magas tartályba, a magas hőmérsékleten a víz elpárolog, a porított kávé pedig a tartály aljára esik.

Fagyasztásos szárítás esetén az extraktumot mínusz 40°C alá hűtik, így a vízből jégkristályok keletkeznek. Ezután a szublimáció módszerével kivonják a jeget a koncentrátumból, így a kamrában csak az instant kávé marad.

Ezek az egyszer már megfőzött, majd víztelenített szemcsék víz (főleg forró víz) hozzáadásával újra feloldódnak, és azonnal fogyaszthatók.

 

http://www.youtube.com/watch?v=PXnN0xC8aik